De onderlinge concurrentie binnen de bedrijfstak

x

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2375 van /var/www/vhosts/managementtools.groupperform.com/httpdocs/includes/menu.inc).

De onderlinge concurrentie binnen een bedrijfstak, zeker als het concurrentie op prijs betreft, kan de winstgevendheid van een bedrijfstak behoorlijk beperken. De intensiteit van de concurrentie is het resultaat van de volgende factoren:

Veel en/of gelijkwaardige concurrenten
Als de spelers in een bedrijfstak veel op elkaar lijken wat betreft producten, distributie en kostenstructuur, dan zal de neiging groot zijn om op prijs te concurreren. Zeker als er veel spelers zijn die elkaars gedrag niet kunnen voorspellen of be√Įnvloeden.
Langzame groei van de bedrijfstak
Als een bedrijfstak langzaam groeit, krijgen de spelers te maken met een verdringingsmarkt. Op zo'n markt zal de concurrentie om extra marktaandeel een stuk steviger zijn dan in een markt die sterk groeit en waar voor alle spelers nog voldoende ruimte is.
Hoge vaste lasten
Als de vaste kosten in een product hoog zijn, bijvoorbeeld door kapitaalsintensieve productiemiddelen, dan zal de neiging om deze productiemiddelen optimaal
Gebrek aan differentiatie of overstapkosten
Als het aanbod van de bedrijfstak weinig gedifferentieerd is (en dus veel op elkaar lijkt) en het weinig kost voor een afnemer om over te stappen, dan zal dat leiden tot sterke prijsconcurrentie.
Capaciteitstoename op grote schaal (schoksgewijs)
Als de productiecapaciteit van spelers in de bedrijfstakken schoksgewijs groeit en gepaard gaat met hoge investeringen, zal de neiging bestaan om deze productcapaciteit zoveel mogelijk te vullen. De prijzen kunnen een tijd lang gebaseerd worden op de marginale meerprijs in plaats van de integrale kostprijs. Dit kan leiden tot (tijdelijke) prijsverlagingen om omzet "te kopen".
Verschil tussen concurrentie
Als de concurrenten in de bedrijfstak zo sterk van elkaar verschillen dat ze elkaars gedrag niet kunnen voorspellen, kan dat leiden tot onverwachte acties van concurrenten en tot prijsdruk.
Grote strategische risico's
Als het verlies van een klant tot grote strategische risico's leidt voor de rest van het bedrijf, zal de neiging ontstaan om zo'n klant ten kosten van de winstgevendheid te behouden.
Hoge uittredingsbarrières
Als de spelers in een onrendabele bedrijfstak zich niet makkelijk kunnen terugtrekken, zullen de spelers langer in de markt blijven, ook tegen ongunstige condities.
Veranderende concurrentie
Sterk veranderende concurrentieverhoudingen in een korte tijd leiden tot een onoverzichtelijke bedrijfstak en onzekerheid over de te kiezen concurrentiestrategie.