De dreiging van nieuwe toetreders

x

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2375 van /var/www/vhosts/managementtools.groupperform.com/httpdocs/includes/menu.inc).

Nieuwe toetreders willen hun aandeel in de bedrijfstak verwerven. Soms gaat dat gepaard met veel investeringskracht en uithoudingsvermogen, als achter de nieuwe toetreder een grotere partij staat die een deel van een nieuwe markt wil verwerven. De mate waarin de winstgevendheid van een bedrijfstak bedreigd wordt door nieuwe toetreders hangt af van de volgende factoren:

De schaalvoordelen van bestaande spelers
Naarmate in de bedrijfstak het hebben van schaalvoordelen essentieel is, wordt het moeilijker voor nieuwe toetreders om een positie te veroveren. Het duurt immers een tijd voordat een nieuwe toetreder voldoende schaal kan verwerven.
Productdifferentiatie
De gedachte achter productdifferentiatie is, dat met een specifiek product of merk bepaalde groepen klanten aangetrokken kunnen worden. Naarmate in een bedrijfstak meer spelers met productdifferentiatie een loyale groep klanten heeft verworven, wordt het moeilijker voor een nieuwe toetreder om deze klanten tot overstappen te bewegen.
Benodigd kapitaal
Naarmate er meer kapitaal en investeringen nodig zijn om actief te zijn in de bedrijfstak, wordt de drempel voor nieuwe toetreders hoger.
Overstapkosten
Als overstapkosten voor een afnemer hoog zijn, zal dat een belemmering opwerpen voor nieuwe partijen.
Toegang tot distributiekanalen
Naarmate de spelers in de bedrijfstak hun eigen distributiekanalen hebben, of exclusieve toegang hebben tot de distributiekanalen, zal een nieuwe toetreder zijn eigen distributie moeten opzetten, waardoor de toetredingsdrempel wordt verhoogd.
Overige kosten- en kennisvoordelen voor bestaande partijen
De bestaande spelers kunnen in de loop der tijd kosten- en kennisvoordelen hebben verworven, die een nieuwe toetreder niet snel kan verwerven. Hierbij kunnen we denken aan patenten, ervaring, schaarse deskundigheid, gunstige toegang tot grondstoffen, gunstige locaties, overheidssubsidies, etc. Naarmate de bestaande spelers meer van dit soort voordelen hebben, wordt de toegang voor nieuwe spelers lastiger.
Prijsniveau
Naarmate het prijsniveau in de sector hoger ligt dan de kosten die een nieuwe speler moet maken om toe te treden, wordt de dreiging van nieuwe toetreders hoger. Een laag prijsniveau in relatie tot de toetredingskosten zal nieuwe spelers afschrikken.